OSOITE

Särmänkatu 2
32700 Huittinen

HARJAVALTA

02 546 0445

KOKEMÄKI

02 546 0445

HUITTINEN

02 567 109

Asukkaille

Uusi osakas

Osakeluetteloon merkintää varten tarvitaan kauppakirja tai muu saantokirja, osakekirjajäljennös sekä varainsiirtoveroilmoitus. Näiden asiakirjojen saavuttua lähetämme vastiketilisiirrot uudelle osakkaalle.

Muuttaessa

Muuttoilmoitus tehdään lähimmässä postitoimipaikassa, joka on samalla muuttoilmoitus väestörekisterin pitäjälle. Tee sähkösopimus sähkön toimittajan kanssa.

Vakuutukset

Kiinteistövakuutus korvaa rakennuksille tai taloyhtiön laitteille tapahtuneita vahinkoja. Asukkaan/osakkaan kotivakuutus korvaa irtaimistolle tapahtuneet vahingot.

Vikailmoitukset

Mahdolliset vikailmoitukset vuotavista vesikalusteista tms. vioista tulee tehdä viipymättä huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

Palovaroittimet

Pelastustoimilain mukaan kaikissa huoneistoissa tulee olla jokaisen kerroksen alkavaa 60 huone-m2 kohden vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimen hankinta- ja kunnossa-pitovelvollisuus on huoneiston asukkaalla. Muistakaa testata palovaroitin säännöllisesti ja aina pitkän poissaolon jälkeen. Uusikaa paristo tarvittaessa.

Autopaikat ja saunavuorot

Autopaikan ja saunavuoron voi varata isännöintitoimistolta.

Vesikalusteet ja lattiakaivot

Ilmoittakaa mahdollisista vuotavista vesikalusteista välittömästi vuodon havaittuanne.
Pienikin vuoto wc-istuimessa tai hanassa aiheuttaa vuositasolla useiden satojen eurojen kustannukset. Taloissa, joihin on asennettu vesimittarit, tämä kustannus kohdistuu suoraan osakkeenomistajaan/ asukkaaseen.
Kylpyhuoneiden lattiakaivojen puhdistaminen kuuluu jokaisen asukkaan kunnossapitovastuulle. Lattiakaivon puhtaana pitäminen on erittäin tärkeää välttääksemme viemäritukoksia sekä mahdollisia padotustilanteista tapahtuvia kosteusvaurioita. Lattiakaivo tulisi puhdistaa säännöllisesti.

Pesukonehanat

Muistakaa sulkea pyykinpesu- ja astianpesukoneen hanat sekä katkaista virta aina, kun pesukone on lopettanut ohjelman. Älkää koskaan jättäkö pesukonetta käyntiin, mikäli ette ole kotona.

Pesukoneen asennuksen tulee tehdä ammattimies. Astianpesukoneen alla tulee käyttää muovista turvakaukaloa. Tarkistakaa/tarkistuttakaa pesukoneen ja astianpesukoneen liitokset kerran vuodessa. Suosittelemme, että pyykinpesukone asennettaisiin aina tilaan lattiakaivo.

Jääkaappi

Myös jääkaappi saattaa aiheuttaa sulamisvesien takia kosteusongelmia huoneistoon. Puhdista säännöllisesti jääkaapin sulamisvesi allas. Käytä myös jääkaapin alla muovista turvakaukaloa. Jääkaapin jäähdytysritilät on myös hyvä imuroida paloturvallisuuden takia vuosittain. Älä jätä jääkaappia sulamaan ilman valvontaa.

Huoneistokohtaisen lainaosuuden poismaksu

Huoneistokohtaisen lainaosuuden suorittamista varten on tilattava lainaosuuslaskelma.
Lainaosuuden maksupäivä on aina kuukauden lopussa taloyhtiön tilille, koska taloyhtiön on lyhennettävä lainaosuussuorituksella taloyhtiön lainaa kuukauden viimeisenä päivänä.

Jätehuolto

Jätteiden lajitteluohje
http://www.huittinen.fi/palvelut/asuminen_ja_rakentaminen/jatehuolto

Huoneistokohtainen ilmastointi

Huoneistokohtainen ilmastointi on aina pidettävä päällä, mm talvella ilmastointikojeen päällä ollessa hormisto ei pääse huurtumaan ja sulaessaan aiheuta vesivahinkoa

Vedenkulutus

Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 50 m3 vuodessa.

Hyvä säästövinkki on se, että vettä ei juoksuteta turhaan, koska kymmenen minuutin suihkuttelu vie 120 litraa vettä. Lämmintä vettä kannattaa käyttää harkiten, koska veden lämmittäminen nappaa kiinteistön lämmityskuluista 35-40%.

Muista myös nämä vinkit: Pese täysiä koneellisia astioita ja pyykkejä. Tiputtavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa. Suomalaiset kuluttavat vettä n. 155 ltr/as/vrk, mutta ääripäät ovat 90-290 ltr/as/vrk. Vuorokautinen vedenkäyttö jakaantuu seuraavasti: Peseytyminen vie 38%, wc:n huuhtelu 26%, astioiden- ja pyykinpesut vievät molemmat 13%, ruuanlaitto ja juoma 5%, siivous 3% ja kasvit ja puutarha 2%.

Lämmitys

Huonelämpötilan tulee olla asuintiloissa n. + 20 – 21 C. Tämä lämpötila saattaa tuntua joistakin asukkaista kylmältä, mutta eri tutkimusten mukaan se on kaikkein terveellisin. Pölyhaitta kasvaa runsaasti lämpötilan noustessa. Lisäksi jo yhden asteen lämmön lisäys nostaa lämmityskustannuksia noin 5 %.

Turvallisuus

Taloyhtiön osakkeiden ja asukkaiden turvallisuuteen liittyy paljon muutakin kuin pelkän liukkauden torjuminen. Yleinen turvallisuus on valaistusta, valvontaa, toimivaa tekniikkaa ja asioista huolehtimista, josta vastaa usein isännöitsijän kokoama palveluverkosto.

Taloyhtiön pelastussuunnitelma

Yksi tärkeä osa turvallisuuden edistämisessä on laatia ja pitää ajan tasalla talon pelastussuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on ennakoida ja ennaltaehkäistä taloyhtiötä uhkaavat vaaratilanteet. Samalla selvitetään mm. tarvittava turvallisuushenkilöstö, sen nimeäminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön tai asukkaiden perehdyttäminen suunnitelmaan.

Vähintään kolmen asuinhuoneiston taloyhtiöissä on laadittava kirjallinen pelastussuunnitelma. Se on yhteenveto taloyhtiön turvallisuusjärjestelyistä ja sisältää toimintaohjeet onnettomuuksien varalta.

Pelastussuunnitelman tekeminen aloitetaan selvittämällä taloyhtiöön kuuluvien rakennusten vaaranpaikat ja mitä vaaroja ympäristö – vaikkapa teollisuuslaitos tai vilkas tie – voi aiheuttaa. Sitten selvitetään, millä keinoilla vaaroja voi vähentää ja miten talossa ja asunnoissa voi varautua vahinkojen varalle. Hätätilanteiden varalta laaditaan toimintaohjeet, jotka tiedotetaan kaikille asukkaille. Lisäksi on nimettävä ja koulutettava taloyhtiön turvallisuudesta vastaavat henkilöt sekä hankittava turvallisuusmateriaali.

Lähde: turvaopas.pelastustoimi.fi

Palovaroittimet

Merkittävin turvallisuustekijä on palovaroitin. Asunnossa on oltava 1 palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Sijoita palovaroitin viisaasti ja noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Tarkista säännöllisesti palovaroittimesi toiminta ja vaihda paristo ajoissa.

Sammutuspeite

Osa taloyhtiöistä on hankkinut asukkailleen sammutuspeitteen. Ellei yhtiösi ole sitä hankkinut, se kannattaa hankkia itse.

Hätänumerot

Yleinen hätänumero on 112

Muutostyöt

Osakkailla on oikeus tehdä hallinnassaan olevissa tiloissa sellaisia muutostöitä, joista ei aiheudu vahinkoa tai haittaa yhtiölle, naapureille tai rakennuksille.

Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan tekemiä remontteja ja tarvittaessa oikeus käyttää asiantuntijaa. Osakkaan on kuitenkin muistettava, että valvonta ei poista vastuuta urakasta osakkaalta tai sen tekijältä. Yhtiöllä on oikeus periä valvontakustannukset osakkaalta.

Ilman ilmoitusta osakas voi tehdä tai teetättää seuraavia töitä:

  • kattojen ja seinien tapetointi tai maalaus
  • lattiamateriaalin uusiminen aikaisempaa vastaavalla tyypillä (esim. muovimatto uusitaan uudella muovimatolla)

Muutostyön saa aloittaa vasta, kun yhtiö on hyväksynyt muutostyöilmoituksen.

Muutostyöilmoitukset käsitellään kuukauden kuluessa ja loma-aikana kahden kuukauden kuluessa.

Muutostöistä saat lisätietoa Täältä