OSOITE

Särmänkatu 2
32700 Huittinen

HARJAVALTA

02 546 0445

KOKEMÄKI

02 546 0445

HUITTINEN

02 567 109

Huoneiston kunnossapito- /muutostyöilmoitus

Kunnossapito- ja muutostyöilmoitus

Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Ilmoitus on tehtävä niin hyvissä ajoin, että yhtiölle jää kohtuullinen aika ilmoituksen käsittelemistä varten ennen töiden aiottua aloitusajankohtaa.

Sivulla olevan linkin kautta pääset lomakkeeseen, jolla voit ilmoittaa huoneistossa tehtävästä kunnossapito- tai muutostyöstä.

Osa töistä vaatii taloyhtiön luvan ja lisäksi rakennusluvan. Töitä ei saa aloittaa ennen luvan myöntämistä.

Yhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkeenomistajan kunnossapito- tai muutostyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen sille asetettuja ehtoja. Osakkeenomistaja vastaa siitä, että työ toteutetaan huolellisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen, riippumatta siitä käyttääkö taloyhtiö valvontaoikeuttaan. Taloyhtiön suorittama valvonta ei siirrä vastuita työn asianmukaisesta toteuttamisesta taloyhtiölle miltään osin. Vaativissa muutostöissä taloyhtiö voi käyttää myös ulkopuolisia asiantuntijoita, joiden kustannukset peritään syntyvien kulujen mukaan.

Mikäli työ ei vaadi lupaa, ei osakkaalle synny kustannuksia hakemuksen käsittelystä. Maalaus, tapetointi ja vähäiset kaappien kiinnitykset eivät vaadi luvan hakemista.

Vähäisissä luvan vaatimissa töissä, kuten parketin asennus tai hanan vaihto, ei osakkaalle synny kustannuksia mikäli hakemus on täytetty niin, ettei se edellytä lisäselvittelyä.

Laajemmissa hankkeissa veloitetaan osakkaalta muutostyöilmoituksen käsittelystä ja valvonnasta syntyneet kohtuulliset kustannukset. Isännöitsijätoimiston valvoessa hanketta noudatetaan kulloinkin voimassa olevaa hinnastoa.

 

Alla on isännöintiliiton ohjeistus remonttien ilmoittamiselle.

(varmistu asiasta aina keskustelemalla isännöitsijän kanssa)
Isännöintiliitto: ilmoita näistä remonteista
Tiedote 4.11.2010
Huoneistossa tehtävistä korjaus- ja muutostöistä on ilmoitettava kirjallisesti taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. – Jos olet epävarma kuuluuko remontista ilmoittaa, kysy isännöitsijältä tai hallitukselta ennen remontin aloittamista, onko suunniteltu remontti sellainen, joka vaatii ilmoituksen, neuvoo Isännöintiliiton lakimies Marina Furuhjelm.
Kaikki sellaiset remontit on ilmoitettava, jotka voivat vaikuttaa yhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin, kuten kantaviin seinärakenteisiin, hormistoihin, sähköjohdotuksiin, lämmitys-, vesijohto- tai viemärijärjestelmään, vedeneristeisiin, vesikalusteisiin, ilmastointiin tai akustiikkaan.

– Esimerkiksi keittiön allaskaappien vaihtamisesta on ilmoitettava, jos sen yhteydessä siirretään putkia tai irrotetaan ja laitetaan paikalleen olemassa oleva hana. Muovimaton vaihtaminen parkettiin on ilmoitettava siksi, että yhtiö voi varmistaa, että äänieristys tulee kuntoon eivätkä askeläänet kuulu alakertaan, Furuhjelm kuvaa.

Jos muutostyö vaikuttaa naapureihin, hallituksen tai isännöitsijän tehtävänä on ilmoittaa muutoksesta heille. Tämän jälkeen naapurit voivat harkita onko heillä mahdollisuus puuttua remonttiin. – Naapurisovun kannalta remontin tekijän kannattaa tietysti itsekin ilmoittaa naapureille suunnittelemastaan remontista ja työn aiheuttamasta haitasta, Furuhjelm toteaa.

Remontti-ilmoitukset tulee tehdä kirjallisesti, jotta tiedot voidaan säilyttää ja tallentaa. Tehdyt remontit kirjataan myös isännöitsijäntodistukseen. Taloyhtiön hallitus sopii isännöintiyrityksen kanssa siitä, miten ilmoitukset käsitellään ja miten asiasta tiedotetaan osakkaille.
Nämä on aina ilmoitettava
parketin asennus muovimaton tilalle
wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
keittiön allaskaappien vaihtaminen
astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen asentaminen keittiöön
hanan tai wc-istuimen vaihto
hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja
parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
muutokset kantaviin väliseiniin
muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja
Tarkista isännöitsijältä tai hallitukselta, pitääkö omassa yhtiössäsi ilmoittaa
huoneiston lattia-, seinä- tai kattomateriaalin vaihtaminen, esimerkiksi seinien levytys (saattaa vaikuttaa äänieristykseen)
liesituuletin (jos kuuluu ilmanvaihtojärjestelmään
Näistä ei tarvitse ilmoittaa (jos olet epävarma, tarkista isännöitsijältä tai hallitukselta)
tapetointi ja maalaus
taulujen kiinnittäminen
keittiön yläkaappien vaihtaminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin
pyykinpesukoneen asentaminen kosteaan tilaan, kun pesukoneliitäntä on olemassa
huonekorkeuden laskeminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin tai sähköjohtoihin
kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen
muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: jää-, pakastin- tai viileäkaappi, mikroaaltouuni, liesituuletin (esimerkiksi aktiivihiilellä toimiva, joka ei kuulu ilmanvaihtojärjestelmään)
väliovien poistaminen
vanhan parkettilattian vaihtaminen uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan

Muistilista:

1) Selvitä kunnossapito- tai muutostyön luvanvaraisuus;
2) Teetä tarvittavat suunnitelmat;
3) Täytä huoneistomuutostyön ilmoitus;
4) Lähetä huoneistomuutostyön ilmoitus ja suunnitelmat taloyhtiölle;
5) Taloyhtiö selvittää töiden vaikutukset ja toteutuskelpoisuuden,tarvittaessa taloyhtiö käyttää asiantuntijaa (kustannuksen maksaa osakas);
6) Taloyhtiön hallitus käsittelee ilmoituksen ja nimeää työlle valvojan (kustannuksen maksaa osakas);
7) Taloyhtiö ilmoittaa käsittelystä osakkaalle;
8) Osakkaan tulee huolehtia mahdollisen rakennusluvan hakemista, tätä varten osakkaalle annetaan valtakirja;
9) Työn toteutusvaihe voi alkaa, kun kaikki luvat ovat olemassa;
10) Kun työ valmistuu – taloyhtiölle on toimitettava loppudokumentit työn valmistumisesta (valvojan muistiot, loppukuvat, viranomaistarkastusasiakirjat).